Sveriges turism

Alla söker sig inte till varmare breddgrader på sin semester med sol och bad, utan de kanske söker en stadssemester längre norrut. Sverige är ett av de resmål som är populärast runt om i världen.

Att besöka Sverige blir allt mer populärt. Enligt en undersökning från Visit Sweden har turisterna berättat att Sverige har en unik och orörd natur som är tillgänglig för alla, vi är ett land som fokuserar på hållbarhet och öppenhet samt att vi har det modernt. Tillväxtverket har rapporterat att det år 2017 gjorde 63 miljoner övernattningar i Stockholm. Om alla som åkte hit stannade 3 nätter är det 21 miljoner människor som besökte Sverige. Det är mer än dubbla Sveriges befolkning på ett år. Anledningen till att fler besöker vårt land är för att längre resor har blivit ett alternativ med tanke på de sätt att resa vi har idag.

Vad vill turisterna uppleva?

Sveriges natur är något du kan uppleva året runt i Sverige. I norr kan du uppleva den norrländska granskogen och i söder kan du besöka Västkusten och äta skaldjur i toppklass. Det finns mängder av olika alternativ, oavsett om du letar en naturnära- eller stadssemester. 

Stockholm är Sveriges huvudstad och brinner av kulturliv. Här kan du besöka Naturhistoriska Riksmuséet, Vasa- och Tekniska Muséet och flera därtill. Är du mer av en person som vill uppleva kulturen rekommenderas det att besöka Gamla Stan där du kan se äldre byggnader och känna forna tider leva kvar i strukturen. 

Många reser norrut för att få ta del av den kallare skogen. I norr kan du under vinterhalvåret besöka skidbackar som Romme (ligger endast 2,5 timme från Stockholm), Åre, Sälen eller Idre. Skidkomplexen brukar ofta erbjuda mer än skidåkning ifall du är intresserad av exempelvis vandring. Är du en riktig äventyrare kan du bestiga Kebnekaise, som är Sveriges högsta berg. Kebnekaise mäter 2106 meter över havet. I närheten av Sälen i Njupeskär ligger Sveriges högsta vattenfall som är 125 meter högt, det kan vara en upplevelse i sig att besöka.

I söder finner du västkusten. Hit åker många för skaldjuren, eftersom att de fiskas direkt från Kattegatt och på många ställen kan du få tag på dagsfärska havsdjur. Smögen är en populär turistort och är känt för Smögenbryggan. Där finns det många restauranger och attraktioner för dig som vill uppleva västkusten. Åker du något söderut hittar du Göteborg som är Sveriges andra största stad. Feskekörkan är ett måste där du finner charkdiskar med havets läckerheter och här kan du även enligt rykten hitta bästa räkmackan.