Så ska du tänka när du köper båt

Är du sugen på att köpa en båt och semestra i Sverige? Kul, det finns många bra tips du kan ta med dig när du ska köpa en båt. Tänk bland annat på att försäkra båten och undersöka den innan du slår till.

Äger du en båt eller fundera på att köpa en är det en bra idé att försäkra den. Här kan du teckna en båtförsäkring om du behöver en. En båtförsäkring ersätter skador som uppkommer plötsligt och helt oförutsett. Försäkringen gäller inte bara till sjös utan även på land och när den står på vinterförvaring.

Båtförsäkring är viktigt

Protection,Of,The,Ship,(concept)Det som är viktigt med en båtförsäkring är att den innehåller ett ansvarsskydd. Det är till stor hjälp om du av någon anledning skulle krävas på skadestånd. Sådana tillfällen kan vara när det uppkommit en personskada. En annan bra sak att ta med dig är att vid många skador måste du ha uppfyllt försäkringsbolagets kriterier och aktsamhetskrav för att du ska få ut full ersättning. Det är oftast då det handlar om stöld- eller sjöskador. Om du ska ut på en resa med din båt är det bra att ta reda på när och var försäkringen gäller. Den ska gälla för hela din resa. Om du behöver går det oftast att utöka giltighetsområdet. Är du osäker på något, fråga alltid försäkringsbolaget innan.

Viktigt att tänka på om du aldrig ägt en båt

När du ska köpa en båt finns det några bra tips att tänka på innan du slår till. Börja med att fundera på hur du vill använda båten. Gör en lista med sådant du vill att det ska finnas på båten. Om du tänker övernatta på båten behövs det en annan typ av båt än om du bara ska göra olika dagsturer. Sedan är det bra att göra en budget. Att köpa båt kostar pengar och du måste ha utrymme för dessa kostnader i din ekonomi.

I budgeten ska du ta med:

  • Inköpspriset och lånekostnader
  • Kostnader för båtplats
  • Bränsle
  • Underhåll
  • Båtsläp
  • Försäkring

En viktig sak du ska ta med dig när du är ute och letar båt är att den ska vara CE-märkt. I Sverige är det krav på att alla båtar ska ha en sådan märkning. Har båten ingen märkning är andrahandsvärdet mycket lägre. Du ska också fundera över vart du ska förvara båten under vintern. När du ska köpa din båt kan du köpa en ny eller begagnad och du kan köpa den privat eller av en båthandlare eller båtförmedlare. Köper du av det sistnämnda gäller konsumentköplagen. Köper du av en privatperson gäller köplagen och det är extra viktigt att ni skriver ett utförligt köpekontrakt. Innan du köper kontrollera båten ordentligt. Det går att ta hjälp av en besiktningsman.

Många vill testa på båtlivet

Young,Couple,Sailing,On,The,Boat,At,SunsetCorona-pandemin har gjort att fler har fått upp ögonen för Sverige och vad som finns här, speciellt skärgården. Många ändrar semesterplanerna utomlands till hemester, semester på hemmaplan. Många drömde redan innan pandemin om att äga en båt och semestra med den. Nu är det många som tar tillfället i akt och lever ut den drömmen vilket har gjort att efterfrågan på fritidsbåtar har ökat väldigt mycket.