Tips inför cykelsemestern på Österlen

Intresset för att cykla och åka på cykelsemester ökar i Sverige. En cykelsemester passar både för ensamresenären, paret, kompisgänget och barnfamiljen. Här kommer tipsen inför en lyckad cykelsemester på vackra Österlen.

Det är främst två orsaker till att intresset för att åka på cykelsemester ökar: det är en aktivitet som många tycker om och det är miljövänligt. Under det sista årtiondet har trenden med aktiv semestrar ökat: istället för att ligga på en strand är det många som vill få göra något fysiskt eller spännande under sin resa. De senaste åren har också klimatförändringarna påverkat många svenskars semestervanor, både genom hur de reser – tåg istället för flyg -, men också var de reser. Att semestra i Sverige, att svemestra, har blivit inne.

Besök Österlen

Österlen är en av Sveriges många pärlor och ett perfekt ställe för en cykelsemester. Det ligger i sydöstra Skåne och har både skog, slätt och hav att erbjuda. Det är enkelt att cykla mellan de olika samhällena, hitta boenden och bra matställen. På Österlen finns både hotell, camping och lantgårdar att bo på. För en ensamresenär eller ett par, fungerar det att boka boenden eftersom, men en barnfamilj eller ett kompisgäng bör planera sin resa i förväg. Det är ett populärt turistområde, så det kan vara klokt att försäkra sig om boende i förväg. I Skåne finns också en ny led mellan Österlen, Simrishamn, och Helsingborg.

Ta dig runt på cykel

Vilken cykel passar för en cykelsemester? Det beror både på hur van cyklist du är och hur mycket som du planerar att cykla. Det finns särskilda långfärdscyklar att köpa, men en vanlig cykel fungerar också. Ett tips är att satsa på en elcykel om du inte brukar cykla så mycket. En elcykel ger mycket motion, men också hjälp i uppförsbackar och motvind. Kolla Cyklotekets stora utbud och köp cykel här – då får du en bra cykel för både vardag och semester. För att en cykelsemester verkligen ska ge mersmak är det viktigt att investera i en bra cykel som du trivs med.

Tips om packutrustning

Det som är skönt med en cykelsemester är att du inte kan ta med dig mer packning än vad du och din cykel kan bära. Med andra ord kräver det ett minimalistiskt och mycket praktiskt tänk. Det finns några saker som du bör ta med:

  • Cykelhjälm – alla bör använda cykelhjälm
  • Reflexväst – både för kvällar, men också för regniga dagar. Det är ett enkelt sätt att minimera risken för en olycka, då bilisterna lättare ser dig.
  • Vattenflaska.
  • Något slags vindskydd – även om du inte ska tälta bör du ta med något slags vind- och regnskydd. Det hjälper både vid regn och blåst, men också i gassande solsken.
  • Sött och salt – det räcker inte med att dricka mycket vatten, kroppen behöver också salt. Ett tips är att alltid ha en påse salta nötter och russin i fickan.
  • Cykelväska – låt cykeln bära så mycket som möjligt av packningen.

Det är också viktigt att vara rätt klädd. Innan du börjar din cykelsemester bör du testa att cykla en längre tur i de kläder (byxor) som du mest kommer att använda. Det kan vara värt att investera i ett par bra cykelbyxor som både minimerar risken för skavsår, är bekväma och smidiga, samt torkar snabbt.