Bygg ett härligt sommarställe på Österlen

För många är det en dröm att spendera sommaren på Österlen. Det är utan tvekan en av Sveriges vackraste platser. Funderar du över att göra slag i saken och bygga ett eget sommarställe på Österlen? Läs vidare för att få reda på vad som är viktigt att tänka på.

Först och främst måste du hitta den tomt där din lilla sommarstuga ska stå. Det enklaste är att kontakta en mäklare i området och höra efter vad som är till salu. Tänk på att bostadsmarknaden är glödhet och att Österlen är ett väldigt eftertraktat område. Du får vara beredd på en tuff budgivning innan affären är i hamn.

Fixa marken på tomten

Innan du överhuvudtaget kan börja bygga sommarhuset måste du fixa marken på tomten. Den måste vara helt jämn och godkänn att bygga på. Många anlitar ett utomstående företag när de ska göra detta men har du kompetensen går det även att fixa på egen hand. Idag finns ett stort utbud av grävmaskiner som gör jobbet enkelt. Det bästa är att hyra en grävmaskin eftersom du förmodligen bara kommer behöva den till detta arbete. Känner du dig det minsta osäker bör du dock välja att anlita en professionell firma för markarbete. En stabil husgrund är A och O för att du ska kunna njuta av din sommarstuga i flera år framöver.

Glöm inte skaffa bygglov

Något av det viktigaste när du ska bygga din sommarstuga är att du har bygglov. Ansök om detta i god tid för det kan ta lång tid innan din ansökan blir beviljad. Du ansöker om bygglov i den kommun där du ska bygga. Om du går in på deras officiella hemsida bör du hitta en blankett du kan ladda ner. I denna ska det ingå en ritning på själva byggnaden och tomten. De flesta tar hjälp av en byggfirma eller arkitekt för att göra detta. Sedan kommer följande att ske:

  • Nämnden kontrollerar om din ansökan är fullständig eller behöver kompletteras.
  • Du får ett preliminärt besked om handläggartiden.
  • Nämnden kommer att pröva din ansökan.
  • Om du får ett ja, får du en inbjudan till ett tekniskt samråd.
  • Du får ett startbesked när du kan börja bygga.

Detta händer efter bygglovet

När du har fått bygglovet godkänt måste du påbörja bygget inom de närmsta två åren. Det ska också vara färdigställt inom 5 år. Som tur är brukar det inte ta så lång tid att färdigställa en sommarstuga. Ni får sedan bestämma om ni ska bygga på egen hand eller om ni ska ta hjälp av en firma. Idag är det väldigt populärt att köpa ”färdiga hus” som ställs upp på plats. Dessa kan ni skräddarsy till en viss del så de passar era behov. När det kommer till en sommarstuga är det förmodligen A och O att ta till vara på utsikten och göra en fin uteplats. Det är något som du bör ha med i beräkningarna när ni ska bygga. Sedan är det bara att sätta igång med själva bygget.