Österlen – Sveriges eget Provence

Området Österlen ligger långt ner i södra Sverige och har en idyllisk och lantlig känsla där du kan äta underbar mat, uppleva naturen och låta Sveriges kultur kännas i din själ.

I Österlen finns det få saker du inte har möjlighet att uppleva. Många väljer att besöka området för deras natursköna miljö och det finns anledningar till varför kändisar väljer att spela in sina tv-program här. Om du söker en storstadssemester bör du söka efter andra platser att ägna din semester men om du önskar att få ta del av Sveriges kultur kan du fortsätta läsa. 

Naturområden kan du aldrig få för mycket av och i Österlen har du många alternativ. I Hallamölla hittar du vattenfallet få vet om men som är en underbar syn. Med fem olika vattenströmmar rinner Hallamölla vattenfall ner för berget och har du tur får du se mycket djurliv leka i strömmarna. 

Vill du göra en dagsutflykt och besöka djuren kan du åka till Ystad Djurpark. Där finner du allt från bondgårdens djur till mer exotiska djur som reptiler, surikater, lemurer och apor. 

Matkultur

Mandelmanns är kända från TV och deras gård som fokuserar på ekologisk odling kan du besöka i Österlen. Här har du möjlighet att se frigående höns, ta del av hur de odlar säsongens alla grödor och du kan även äta lunch gjord på deras egna råvaror.

Förutom Mandelmanns gårdar finns det flera gårdar som även odlar och säljer sina egna skördar. Många gårdar släpper in besökare och ännu fler har gårdsbutiker där du kan köpa dagsfärska produkter. En gårdsbutik som du möjligtvis kan känna igen är Kiviks musteri. Det är märket på många drycker du kan finna i din lokala mataffär och äppelodlingen som står bakom dessa ligger nära vattnet i Österlen.